Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ο αναχωρητής του Άθωνα Πατήρ Σεραφείμ


Ένας ευλαβής νέος απο την Αθήνα απο πλούσια οικογένεια είχε χάσει τη μητέρα του απο βαριά αρρώστια και όλως ξαφνικά πέθανε και πατέρας του μετά απο λίγο διάστημα. Ο θάνατος των γονέων του τον συγκλόνισε πολύ και αυτό έγινε αιτία να φιλοσοφήσει τη ματαιότητα του κόσμου. Μοιράζει λοιπόν όλη του την περιουσία στους φτωχούς, αφήνει το μεγάλο του εμπορικό κατάστημα στους υπαλλήλους του και έρχεται στο Άγιον Όρος.
Περνώντας απο τη Νέα Σκήτη γνώρισε τον Παπα-Νεόφυτο, που έμενε στην Καλύβη του Αγίου Δημητρίου, όπου φιλοξενήθηκε και εξομολογήθηκε. Ο Παπα – Νεόφυτος του διηγήθηκε πολλά για τους Ασκητάς και άναψε πολύ ο θείος του πόθος, όταν άκουσε για τους Αναχωρητάς στην κορυφή του Άθωνα. Ζήτησε μετά ευλογία από τον Παπα – Νεόφυτο να τον δεχθεί στη Συνοδία του, να καρεί Μοναχός και μετά να του δώσει ευλογία να ασκητέψει ψηλά στον Άθωνα. Ο Παπα-Νεόφυτος επειδή τον είδε πολύ ταπεινό και ευλαβή τον δέχθηκε αλλά τον κράτησε με τα λαϊκά και τον προετοίμαζε πνευματικά, αθόρυβα, πέντε χρόνια, χωρίς να γνωρίζουν οι άλλοι τον ιερό σκοπό του νέου, ο οποίος απέφευγε ακόμη και τις συναντήσεις με τους Πατέρες της Σκήτης. Αφού λοιπόν εκπαιδεύτηκε πνευματικά πέντε χρόνια, τον έκανε Μοναχό ο Γέροντας, τον ονόμασε Σεραφείμ και του έδωσε την ευχή του να ασκητέψει ψηλά στον Άθωνα, χωρίς να βλέπει άνθρωπο.
Μετά από τρία χρόνια ήρθε μια φορά όπως μου διηγήθηκε ο Παπα-Διονύσιος, ο παράδελφος του, και τους διηγόταν τους περιασμούς που συνάντησε στις αρχές, πως τον απειλούσαν οι δαίμονες συνέχεια. Μια νύχτα μάλιστα του πέταξαν μια παλιά λαμαρίνα, που είχε μπροστά απο τη σπηλιά του, για να εμποδίζει λίγο τον πολύ αέρα και τη βροχή. Ο Πατήρ Σεραφείμ όχι μόνο δεν ταράχτηκε αλλά χαμογελώντας είπε στους δαίμονες:
- Θεός συγχωρέσοι! Καλά κάνατε γιατί εγώ είχα ασχημύνει τη σπηλιά με τη λαμαρίνα που έβαλα.

Είχε εμφανισθεί άλλη μια φορά μετά απο πέντε χρόνια ο Πατήρ Σεραφείμ και ο Παπα Νεόφυτος τυου είχε δώσει ένα Αρτοφόριο με Άγιον Άρτο και έφυγε πάλι για την κορυφή του Άθωνα και δεν ξαναφάνηκε πια.
Ο πατήρ Σεραφείμ έγινε Άγγελος «Σεραφείμ»! Πως να μην πετάξει, αφού όλα τα πέταξε για το Χριστό!
Την ευχή του να έχουμε. Αμήν


(Αγιορείτες Πατέρες & Αγιορείτικα – Γέροντος Παϊσίου – Εκδ. Ιερού Ησυχαστηρίου Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος – Σουρωτή Θεσσαλονίκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου