Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Ένα κήρυγμα τριακόσιες μετάνοιες!


Ο κ. Θωμάς Κ., σήμερα ιερομόναχος στο Άγιον Όρος, με ομάδα κληρικών και λαϊκών επισκέφθηκε τον παπα Τύχωνα τον Αύγουστο του έτους 1967. Τότε ήταν λαϊκός και ως θεολόγος καθηγητής, κήρυττε στον κόσμο. Γι αυτό τον ρώτησε εάν πρέπει να κάνει κηρύγματα. Ο Γέροντας τον ρωτά: "πόσο χρόνο έχει;" εννοώντας την ηλικία του. Ο κ. Θωμάς του απαντά: "τριαντα τέσσερα". Και ο παπα Τύχων λέγει με το χαριτωμένο τρόπο του: "Πρέπει παιντί μου, κάτε μέρα κάνει τριακόσια μετάνοια". Ο άλλος λαϊκός κ. Β.Τ. μόλις άκουσε τον μεγάλο γι αυτόν αριθμό μετανοιών γέλασε από απέναντι του. Και ο Γέροντας με γλικό μειδίαμα του λέγει: "Εσύ κάτε βράδυ πεντακόσια μετάνιοα και μόνο ντύο ώρα ύπνο!"¨. Στον κ. Θωμά είπε ακόμη:
-Διαβάσει παιντί μου, πρώτα βιβλίο Μ. Βασίλειο, Γρηγόριο, Κρυσόστομο. Ντύο ώρα μελέτη - ντύο ώρα προσευχή κάτε μέρα και μετά ο, τι έχει καρντιά ντώσει άνθρωπο ψύχα.
Δηλαδή αφού μελετήσει καλά τα έργα των πατέρων και προσευχηθεί πολύ το κήρυγμα του θα είναι προσφορά στις ψυχές των ανθρώπων εκ του περισσεύματος της καρδίας του.
Όπως καθόταν στο πρόχειρο υπαίθριο πέτρινο αρχονταρίκι του παπα Τύχωνα πίσω απο το Κελλί, ο κ. Θωμάς έβλεπε απέναντι τον τάφο που από χρόνια είχε ανοίξει ο παπα Τύχων και πρόσεξε την επιγραφή στον ξύλινο σταυρό όπου μεταξύ άλλων έγραφε "ετών 8...". Γεμάτος απορία για το ογδόντα τον ρωτά: "Γιατί, Γέροντα ογδόντα; Αν πας ενενήντα;" Αλλά ο παπα Τύχων κουνώντας κατηγορηματικά το δάκτυλο του απάντησε: "Όχι! Παπα Τύχων ντεν πάει ενενήντα! Προγνώριζε, δηλαδή, την κοίμηση του, η οποία συνέβη ένα χρόνο μετά την επίσκεψη τους, όταν ο παπα Τύχων ήταν 84 ετών.
Φεύγοντας οι επισκέπτες ζήτησαν να τον φωτογραφίσουν. Ο παπα Τύχων τους λέει: "Περιμένει βάλει σχήμα". Αφού μπήκε μέσα και φόρεσε το σχήμα του, άπλωσε και τη μακριά γενειάδα του, που την εδεν κόμπο και την έβαζε μέσα στο ζωστικό και στάθηκε να τον φωτογραφίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου