Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Μεταρσίωση κατά τη Θεία Λειτουργία


Την ώρα της Θείας Λειτουργίας έφτανε να μεταρσιώνεται. Έπαιρνε να βραυδάζει κι απ'το πρωί που είχε αρχίσει δεν είχε τελειώσει. Με πολλή ευλάβεια διάβαζε τις ευχές της θ. Λειτουργίας, τις οποίες γνώριζε απ' έξω από την πολύχρονη και συνεχή τέλεση της, όχι νοερώς, ούτε μεγαλοφώνως, αλλά έτσι ώστε να ακούγονται στο αυτί του ιερέως. Όλος έξαρση, την ώρα του χερουβικού και του καθαγιασμού, έψαλλε με αγγέλους τον ύμνο τους στα ουράνια. Τον ψάλτη τον έβγαζε στο διάδρομο του κελλιού του, έξω από το ναό, να ψάλει το χερουβικό. Έβλεπε κατόπιν πως ήταν στην Αγία Τράπεζα, κοινωνούσε, τελείωνε την λειτουργία και δεν καταλάβαινε πως πέρασε η ώρα.
Μετά ο Γέροντας αποσυρόταν και έκλαιγε για δύο και τρεις ημέρες. Το μαξιλάρι του γινόταν μούσκεμα. Την θεία μετάληψη δεν περίμενε να βραδυάσει για να την διαβάσει αλλά την διάβαζε απ'το μεσημέρι. Και όλη την ημέρα προετοιμαζόταν για τη θ. Λειτουργία και θ. Κοινωνία της επόμενης ημέρας. Έλεγε οτι ο πιστός πρέπει να προετοιμάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να μπορεί να γίνει μέτοχος στο σώμα και αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Κατά την προσκομιδή μνημόνευε επί ώρες όλα τα ονόματα που είχε και στο τέλος ακουμπώντας τα με το χέρι έλεγε ξανά: “Μνήσθητι Κύριε όλου του κόσμου...”
Κάποτε μετά τη μνημόνευση των πολλών ονομάτων μ'ενα χαριτωμένο τρόπο ακούμπησε το χέρι του σ'αυτά λέγοντας προς εμένα: “Παιντί καρντία σ'όλο τον κόσμο....”
Όταν γέρασε πολύ και δεν μπορούσε να λειτουργήσει, πήγαινα και τον λειτουργούσα και του άφηνα άγιο άρτο κι αυτός τον τεμάχιζε και κοινωνούσε κάθε ημέρα. Τα πρόσφορα ήθελε να γίνονται με ευλάβεια και προσευχή, να είναι καλά και ωραία, διότι με αυτά γινόταν το σώμα του Χριστού. Μου είχε υποδείξει να τα τρυπάμε στο μέσο της σφραγίδος σε πέντε μέρη έτσι ώστε να μην πετάει φουσκάλα. Το ίδιο καλό ήθελε να είναι και το νάμα.
Με μεγάλη απλότητα μου έλεγε πως οι Άγγελοι, οι Προφήτες, οι Απόστολοι, οι Ιεράρχες, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Ανάργυροι και πάντες οι Άγιοι είναι παρόντες καθώς τους μνημονεύουμε στην αγία προσκομιδή και έρχονταν βοηθοί σ'όλον τον κόσμο, που τα ονόματα του ώρες μνημόνευε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου