Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ο θεληματάρης υποτακτικός


Ένας υποτακτικός στα Καυσοκαλύβια είχε πολύ θέλημα και για ο,τι του έλεγε ο λογισμός του επέμενε στον Γέροντα του, για να πάρει ευλογία. (Δηλαδή έπαιρνε ευλογία με εκβιασμό για να κάνει το θέλημα του).
Μια μέρα λοιπόν, ενώ εργαζόταν μαζί με τον Γέροντα του και ήταν απαραίτητος, γιατί τον βοηθούσε σε κάτι λέει στο Γέροντα:
- Δωσ'μου ευλογία να πάω να κοιμηθώ δέκα λεπτά
Ο Γέροντας του απάντησε:
- Κάνε λίγο υπομονή, παιδί μου, γιατί τώρα πρέπει να κρατάς λίγο εδώ αυτό που φτιάχνω. Σε μισή ώρα τελειώνουμε και κοιμάσαι.
Ο υποτακτικός επέμενε συνέχεια, για να πάρει ευλογία. Ο Γέροντας ξανά του λέει:
-Ευλογημένε για δέκα λεπτά που θέλεις να κοιμηθείς, τί ύπνο θα κάνεις;
Κι εκείνος απάντησε:
-Δωσ'μου ευλογία και εγώ θα κοιμηθώ
Τελικά ο Γέροντας αναγκάστηκε να του δώσει ευλογία αφού επέμενε συνέχεια και εκείνος πήγε να κοιμηθεί
Μόλις όμως έπεσε στο κρεβάτι, βλέπει ξαφνικά τον σατανά να ορμάει επάνω του με λύσσα, να τον αρπάζει με θυμό και να τον στύβει σαν λεμονόκουπα. Το θεληματάρικο Καλογέρι προσπαθούσε να του ξεφύγει αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε. Επάνω δε στη μεγάλη του αγωνία, αναγκάστηκε μα πει την ευχή "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με, για το χατίρι του Γέροντα μου".
Τότε ο σατανάς κάηκε από την ευχή, η οποία είχε και συντριβεί, διότι ο υποτακτικός συναισθάνθηκε την παρακοή του και την αναξιότητα του και κατάλαβε οτι δεν είχε μούτρα να ζητήσει βοήθεια ο ίδιος, αλλά παρακάλεσε να τον ελεήσει ο Χριστός για το χατίρι του Γέροντα του. Αυτό φυσικά ήταν που έκαψε τον διάβολο και θυμωμένος τον πέταξε απο τα χέρια του έξω από το παράθυρο, μακριά περίπου πενήντα μέτρα, χωρίς να πάθει κακό. Τον φύλαξε ο Θεός!
Έτρεξε μετά κατατρομαγμένος στον Γέροντα του και του διηγήθηκε το φοβερό δράμα. Ο Γέροντας απόρησε! Μέσα σε δέκα λεπτά να συμβούν όλα αυτά τα γεγονότα!
Μετά από το μάθημα που πήρε από τον πειρασμό, κατά παραχώρηση του Θεού, το Καλογέρι αυτό έγινε ο πιο υπάκουος υποτακτικός της Σκήτης και πρόκοψε πνευματικά.

(Αγιορείτες Πατέρες & Αγιορείτικα – Γέροντος Παϊσίου – Εκδ. Ιερού Ησυχαστηρίου Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος – Σουρωτή Θεσσαλονίκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου