Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Το κρέας που ήταν μπάμιες


Ένας προϊστάμενος της μονής Ιβήρων θέλησε, άγνωστο απο ποια πρόθεση κινούμενος να περιπλέξει τον παπα Τύχωνα σε κρεωφαγία, ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι Αγιορείτες, δεν έτρωγε ποτέ κρέας. Στα ιδιόρυθμα μοναστήρια και σε μερικά κελλιά υπήρχαν πατέρες που δεν ήταν τόσο αυστηροί στο θέμα της κρεωφαγίας.
Ο προϊστάμενος αυτός, συνεννοήθηκε με κάποιον άλλον αδελφό της ίδιας Μονής και κάλεσαν στο διαμέρισμα τους τον παπα Τύχωνα σε τράπεζα, ο οποίος ως πνευματικός της Μονής πήγαινε συχνά, κατόπιν προσκλήσεως και εξομολογούσε. Στην τράπεζα παρέθεσαν σκοπίμως κρέας (κοτόπουλο ή κάτι άλλο). Ο παπα Τύχων έφαγε κανονικά μαζί τους, χωρίς να ασχοληεθί καθόλου με το είδος του φαγητού του. Όταν τελείωσε, ο προϊστάμενος λέγει στον παπα - Τύχωνα με τρόπο πειρακτικό και ειρωνικό: "βρε υποκριτή, κάνεις και τον πνευματικό και πως είσαι ασκητής και εγκρατής; Τί είναι αυτά με σένα; Λες και πως δεν τρως κρέας;"
Ο παπα Τύχων με πολλή σοβαρότητα και σεβασμο λέγει: "Εγκώ; Έχει να τρώει κρέας από πενήντα χρόνια". "Τώρα τί έφαγες;" λέγει ο προϊστάμενος. "Μπάμιες", απάντησε ο παπα Τύχων.
Κοιτάζοντας τότε το πιάτο του παπα Τύχωνα διαπίστωσαν κατάπληκτοι οτι ήταν τελείως καθαρό ενώ στα δικά τους πιάτα φαίνονταν ακόμη τα κόκκαλα από το κρέας που μόλις είχαν φάει.
Από τότε οι δύο μοναχοί όχι μόνο δεν πείραξαν ποτέ τον παπα Τύχωνα, αλλά τόσο συγκλονίστηκαν από το περιστατικό αυτό, που δεν έφαγαν κανά κρέας στη ζωή τους, διατηρώντας βαθύτατο σεβασμό προς τον ερημίτη γέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου