Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Περί της Αγίας Εικόνος του Αγίου Γεωργίου, του "Φανερωμένου"


Στο Περιβόλι της Παναγίας μας τι να πρωτοθαυμάσει και τι να πρωτοπροσκυνήσει κανείς;
Κάθε γωνιά του Περιβολιού της είναι πλουτισμένη με ανεκτίμητους ιερούς θησαυρούς με άγια λείψανα, με θαυματουργές εικόνες, με ιερά ιστορία, με ιερά συγγράματα και τόσα άλλα.
Εφόσον η χάρις του Αγίου, αλλά των Χατζη-Γιώργηδων θέλησαν να φιλοξενηθεί η ελαχιστότης μου στα άγια αυτά χώματα του αρχαίου αυτού Μονυδρίου, καθηκόντως και με την ευλογία του Γέροντος Γαβριήλ καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος ασχολήθηκα το κατα δύναμι και με την ιστορία της αγίας και θαυματουργού εικόνος του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που τώρα φυλάσσεται σε παρεκκλήσι του Καθολικού της Ι.Μ. Παντοκράτορος.
Η επωνυμία «του Φανερωμένου» προήλθε από τη φανέρωση του Αγίου Γεωργίου προς αποτροπήν ληστείας. Πότε όμως έγινε το θαύμα;
Την επωνυμία «του Φανερωμένου» την βρίσκουμε στο Αυτοκρατορικό Σιγίλλιο (Όρος και Τύπος) του Μανουήλ του Παλαιολόγου, όπου γίνεται λόγος για το Κελλίον του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, το λεγόμενον του «Φανερωμένου» και στα πρακτικά του Πρωτάτου το 1500 μ.Χ.
Στην εποχή αυτή έχουμε και την αγιογράφηση της αγίας εικόνος. Το ίδιο το Μονύδριο όμως θα είχε, ως φαίνεται, την ύπαρξη του πριν από αρκετά χρόνια.
Το 1759 γίνεται πάλι λόγος σε έγγραφο για το Κελλί του «Φανερωμένου».
Στην εποχή αυτή περίπου θέλει η προφορική παράδοσξ τη φανέρωση του Αγίου στον αρχιληστή Σταμάτη με τη συνοδεία του κατά τον λόγιο και μουσικό Αγιορείτη Ανδρέα Θεοφιλόπουλο.
Για τον τρόπο με τον οποίο φανερώθηκε ο Άγιος έχουμε εξιστορήσεις. Όπως και αν έγινε όμως, η ουσία είναι οτι ο Άγιος φανερώθηκε για να μας δείξει ο Θεός διά των Αγίων Του οτι είναι κοντά μας και περιμένει από τη ζωή μας το ολοκληρωτικό δόσιμο της καρδιάς μας στην Αγάπη Του. Αμήν.
Είθε να το κάνουμε

(Ο Άγιος Γεώργιος ο Φανερωμένος & τα Αγιασμένα Γεροντάκια του – Έκδοση Ιερού Παντοκρατορινού Κελλίου Αγίου Γεωργίου Φανερωμένου – Άγιον Όρος 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου