Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

π. Νεόφυτος Καραμανλής


Αυτός ο υπέροχος Γέροντας ήταν νεαρός ακόμη όταν άκουσε για το Άγιον Όρος και τους ερημίτες. Με την απλότητα της καρδιάς του, σκέφθηκε οτι οι μοναχοί κάθονται στην τράπεζα μόνο όταν ακούν την καμπάνα από τον ουρανό. Θέλησε λοιπόν να τους μιμηθεί. Άρχιζε το πρωί την εργασία στο χωράφι και περίμενε πότε θα καλέσει ο ουράνιος ήχος τους μοναχούς για το γεύμα. Την ενάτη ώρα άκουγε την καμπάνα και καθόταν ήσυχα για φαγητό. Αυτό συνεχίστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα. Στο τέλος επεθύμησε και να γίνει ο ίδιος μοναχός. Το 1772 μόλις δεκαοκτώ ετών ήλθε στο Άγιον Όρος και έζησε ασκούμενος επί ογδόντα οκτώ έτη.
Μια φορά ο π. Νεόφυτος έπιασε στον κήπο του επ'αυτοφόρω αγριόχοιρο να καταστρέφει με το ρύγχος του τα λαχανικά. Διέταξε το ζώο να σταθεί όρθιο και ο ίδιος πήγε ως τους μαθητές και τους είπε να το πάρουν σε ένα μεγάλο σάκκο. Οι μαθητές μετέφεραν το ζώο στο Κελλί, όπου κατασκεύασαν ξυλινη σκάφη για τροφή και νερό, ο δε Γέροντας τους έδωσε εντολή να το ταΐζουν με ρίζες και χόρτα, ώστε να μην πηγαίνει στους κήπους και προκαλεί ζημιές στα λαχανικά των ερημιτών.
Ο επίσκοπος Πορφύριος Ουσπένσκι, λόγιος συγγραφέας οδοιπορικών εντυπώσεων, όταν είχε το αξίωμα του αρχιμανδρίτου επικέφθηκε το Άγιον Όρος και τον γέροντα Νεόφυτο. Συζήτησε μαζί του και μεταξύ των άλλων γράφει: "Ο π. Νεόφυτος ο οποίος γεννήθηκε και διαπαιδαγωγήθηκε στην Ανατολή, εργάζεται για την σωτηρία του από καιρό εδώ και σώζει και άλλους. Είναι πνευματικός και εξομολογεί τους μοναχούς πέντε μοναστηριών, καθώς και τους αρχιερείς που ζουν στο Άγιο Όρος. Τον παρεκάλεσα λοιπόν να μου πει κάτι για να με διδάξει. Με κάρφωσε με το βλέμμα του και είπε:
- Να αποκτήσεις φόβο Θεού και να γίνεις εγκρατείς.
- Αμήν, του απάντησα και κάθησα να ακούσω τις συζητήσεις του πάνω σε ποικίλα θέματα.
- Έχω, είπε, εννέα μαθητές και πουθενά δεν τους αφήνω. Την ημέρα περιποιούνται τον κήπο και το αμπέλι και πριν νυκτώσει ο καθένας χωριστά κάνει βαθειές μετάνοιες. Όποιος αγαπήσει περισσότερο τις μετάνοιες απαλλάσσεται από την εργασία. Αυτόν που σφάλλει τον τιμωρώ με τη ράβδο και μερικές φορές τον κλείνω σε αδειανή στέρνα τρεις ημέρες χωρίς ψωμί. Όλοι δεν τρωνε ποτέ τυρί και ψάρι, ούτε πίνουν κρασί. Γενικώς είναι ευχαριστημένοι με την ξηροφαγία. κοινωνούν κάθε εβδομάδα μετά απο εξαγόρευση των λογισμών και συγχωρητική ευχή. Τέτοια είναι η ζωή μας.
Δεχόμαστε ελεημοσύνη, αλλά μόνο για τη συντήρηση του ναού, για ενδύματα ή υποδήματα. Επίσης για παξιμάδι, που μοιραζόμαστε με όλους τους προσκυνητές και επισκέπτες.
Σύμφωνα με τις διηγήσεις των συγχρόνων του, ο γέρων Νεόφυτος Καραμανλής ήταν "μέγας ανήρ ενώπιον του Κυρίου". Σαράντα ημέρες νωρίτερα προείπε την ημέρα της κοιμήσεως του. Διάβασε το Ευαγγέλιο και το Ψαλτήρι έσκαψε μόνος του τον τάφο και κοινώνησε των αχράντων Μυστηρίων. Εν συνεχεία έδωσε την ευλογία του στους μαθητές, σταυροκοπήθηκε και παρέδωσε εν ειρήνη το πνεύμα του στον Κύριο το έτος 1860 σε ηλικία εκατόν έξι ετών, από τα οποία τα ογδόντα οκτώ τα έζησε στο Άγιον Όρος.

(Αγιορείτες Πατέρες - Ιερομονάχου Αντωνίου - Εκδόσεις Ίνδικτος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου