Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010

Προφητεία του Γέρο Χερουβείμ


Καθώς μας διηγήθηκε ο ευλαβής ασκητής στην έρημο του Αγιο Βασίλη, σεβαστός και αγαπητός μου Γερο - Δαμασκηνός από την ησυχαστική Καλύβα "Εισόδια της Θεοτόκου" οτι το 1940-41 ο Γερο - Δαμασκηνός με τον υποτακτικό του Αυγουστίνο Μοναχό, ήθελε για πνευματική εργασία να πάει στη Βίγλα, που είναι η Ρουμανική Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, από τον επάνω δρόμο, ο οποίος από την Κερασιά πηγαίνει στα Κρύα Νερά, στον Βαθύλακκα, επάνω από τον Άγιο Πέτρο, κι απ'εκεί στου Κυρ Ησαΐου και κατεβαίνει στη Βίγλα. Ο δε άλλος δρόμος πηγαίνει από την Κερασιά δεξιά κατεβαίνει στα Καυσοκαλύβια, και απ'εκεί ανεβαίνει στον Άγιο Νείλο κλπ.
Ο πρώτος δρόμος λέγεται αποπάνω και ο άλλος λέγεται αποκάτω.
Ο Γερο - Χερουβείμ, όταν ο Γερο Δαμασκηνός του είπε το σκοπό του ταξιδιού του είπε στον Γερό Δαμασκηνό: "Πάτερ μου αν θέλεις να φτάσεις ασφαλώς με τη συνοδεία σου στο μέρος που θέλεις να πας, θα πρέπει να πάτε από τον κάτω δρόμο και όχι από τον επάνω".
Ο Γερο - Δαμασκηνός δεν έδωσε πολύ σημασία στα λόγια αυτα του Γερο - Χερουβείμ κι αποφάσισε να πάει από τον αποπάνω δρόμο επειδή είναι συντομότερος και δεν έχει πολλές ανηφοροκατηφόρες όπως έχει ο κάτω δρόμος, που πρέπει, όπως είπαμε, να κατέβει κανείς πρώτα στην Σκήτη των Καυσοκαλυβίων κι απ'εκεί να ανέβει επάνω κλπ. Αλλά δεν πρόλαβε με τον υποτακτικό του να φτάσει στα Κρύα νερά και ξαφνικά προβάλλουν μπροστά τους τρεις ένοπλοι άδρες ληστές, οι οποίοι αφού τους έκαναν έρευνα και είδαν πως δεν είχαν τίποτε το σημαντικό μαζί τους, τους υποχρέωσαν να γυρίσουν πίσω, με κίνδυνο να τους σκοτώσουν να δεν υπακούσουν στη διαταγή τους.
Η εκπλήρωση της προφητείας
Τότε αναγκαστικά ο Γερο Δαμασκηνος με τον υποτακτικό του Μοναχό Αυγουστίνο, αφού δοκίμασαν μια μεγάλη λαχτάρα από τους ληστές, γύρισαν και πήγαν από τον κάτω δρόμο και έτσι εκπληρώθηκε η προγητεία του Γέροντος Χερουβείμ, ο οποίος είχε φτάσει, με την αδιάλειπτη προσευχή, την πίστη στο Θεό και την αυταπάρνηση, στην πραγματική αρετή της ταπεινώσεων και έφυγε από τον κόσμο τούτο, πλήρης ημερών και τον αξίωσε ο Πανάγαθος Θεός στη χορεία των αγιορειτών Πατέρων.

(Απόσπασμα από το "Γεροντικόν του Αγίου Όρους", Ανδρέου Μοναχού Αγιορείτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου